Díj

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

prize:dr._kertesz_zoltan 2007-11-27 15:54 prize:dr._kertesz_zoltan 2020-01-11 16:50 Jelenlegi
Vonal 1: Vonal 1:
-====== Dr. Kertész Zoltán ======+====== Dr. Kertész Zoltán († 2017. február 26. Szeged)======
{{ prize:kertesz-zoltan.jpg|}} {{ prize:kertesz-zoltan.jpg|}}
Vonal 6: Vonal 6:
Dijat kapott a búzanemesítés, a nemesítési módszerek fejlesztése, a hibridbúza előállítás elvi és megvalósítási lehetőségeinek kutatása, a szelekciós és fajtafenntartási eljárások tökéletesítése, a homogén búzaformák előállítása és fenntartása terén elért eredményeiért, 56 búzafajta előállításában való alkotó részvételéért. Dijat kapott a búzanemesítés, a nemesítési módszerek fejlesztése, a hibridbúza előállítás elvi és megvalósítási lehetőségeinek kutatása, a szelekciós és fajtafenntartási eljárások tökéletesítése, a homogén búzaformák előállítása és fenntartása terén elért eredményeiért, 56 búzafajta előállításában való alkotó részvételéért.
-1943-ban született Girincsen. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1968-ban szerzett agrármérnöki diplomát, 1971-ben egyetemi doktori címet. A biológiai tudomány kandidátusa (1983), az MTA doktora (1996), nemzetközileg elismert kutató. A Gabonatermesztési Kutató Intézet, jelenleg (GKKHT) dolgozója, kutató professzor. Főbb kutatási területei: búzanemesítés, a nemesítési módszerek fejlesztése. Hagyományos és modern eljárásokkal, 55 búzafajta (amelyekből 30 szabadalom) előállításában vett részt. Vezető nemesítőként a fajta megálmodója. Fajtáit Magyarországon a búza vetésterület 30%-án termesztik. Nemesítési osztályán 10 kutató dolgozik csoportmunkában, búzanemesítési alapozó és alkalmazott kutatásokon. A Szent István Egyetem és a Szegedi Egyetem oktatója, tanszékvezető, címzetes egyetemi tanár, a Cereal Research Communications nemzetközi folyóirat főszerkesztője, az MTA Növénynemesítési Bizottságának elnöke.+1943. szeptember 14-én született Girincsen. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1968-ban szerzett agrármérnöki diplomát, 1971-ben egyetemi doktori címet. A biológiai tudomány kandidátusa (1983), az MTA doktora (1996), nemzetközileg elismert kutató. A Gabonatermesztési Kutató Intézet, jelenleg (GKKHT) dolgozója, kutató professzor. Főbb kutatási területei: búzanemesítés, a nemesítési módszerek fejlesztése. Hagyományos és modern eljárásokkal, 55 búzafajta (amelyekből 30 szabadalom) előállításában vett részt. Vezető nemesítőként a fajta megálmodója. Fajtáit Magyarországon a búza vetésterület 30%-án termesztik. Nemesítési osztályán 10 kutató dolgozik csoportmunkában, búzanemesítési alapozó és alkalmazott kutatásokon. A Szent István Egyetem és a Szegedi Egyetem oktatója, tanszékvezető, címzetes egyetemi tanár, a Cereal Research Communications nemzetközi folyóirat főszerkesztője, az MTA Növénynemesítési Bizottságának elnöke.
A GKKHT, Kertész Zoltán nemesítő kollektívája innovációs munkásságáért, 1998-ban Magyar Innovációs Nagydíjat kapott. Személyes nemesítői és kutatói munkájáért 1989-ben Akadémiai Díjban, 1997-ben Fleischmann-díjban részesült. A GKKHT, Kertész Zoltán nemesítő kollektívája innovációs munkásságáért, 1998-ban Magyar Innovációs Nagydíjat kapott. Személyes nemesítői és kutatói munkájáért 1989-ben Akadémiai Díjban, 1997-ben Fleischmann-díjban részesült.
Feliratkozás a legutóbbi változások RSS listájára Az oldal DokuWiki motorra épül Üzenet az adminisztrátornak